Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Kindle: Η επανάσταση στο διάβασμα!


Θα μοιάζει με βιβλίο και θα διαβάζεται σαν βιβλίο. Αυτή είναι η υπόσχεση που έχει δώσει ο ελληνικής καταγωγής ιδρυτής του Amazon.com Τζεφ Μπέζος. Αφού έχτισε το μεγαλύτερο online βιβλιοπωλείο στον κόσμο, κέρδισε εκατομμύρια δολάρια και απέκτησε στάτους ισάξιο με τους Sergey Brin του Google και τo Steve Jobs, αποφάσισε ότι το βιβλιοπωλείο του αλλάζει διεύθυνση! Και από το ίντερνετ μεταφέρεται στα χέρια κάθε χρήστη
Χιλιάδες τίτλοι βιβλίων, τα πιο δημοφιλή blogs και οι πιο έγκυρες εφημερίδες -για αρχή- όλα διαθέσιμα με μια νέα συσκευή και αντί ενός μικρού σχετικά αντιτίμου. Τώρα που τα πρώτα κομμάτια του Kindle είναι sold out, μένει να δούμε αν το νέο αυτό eBook Reader δικαιώνει τις προσδοκίες που δημιούργησε στην πρώτη του παρουσίαση ο Μπέζος. Η ιδέα μιας ηλεκτρονικής συσκευής για την ανάγνωση -και μόνο- έντυπου υλικού δεν είναι καινούρια και σίγουρα δεν έχει τύχει ιδιαίτερης εύνοιας από το καταναλωτικό κοινό. Το e-Reader της Sony κυκλοφορεί στη Αμερικάνικη αγορά εδώ και καιρό, ενώ ο βρετανικός διανομέας του iLiad υποστηρίζει ότι έχει διαθέσει τουλάχιστον
10 χιλιάδες κομμάτια. Παράλληλα, οι μυημένοι στην τεχνολογία μάλλον θα απορούν αφού λογισμικά για την ανάγνωση βιβλίων σε Pocket PC’s και PDA’s κυκλοφορούν στο ίντερνετ με το «κιλό».

Το στοίχημα επομένως που καλείται να κερδίσει ο Μπέζος, δεν είναι αυτό της καινοτομίας αλλά, όπως τον παλιό καλό καιρό με PC’s-Mac ή VHS-Beta, αυτό των πωλήσεων και της επικράτησης σε μια αναπτυσσόμενη αγορά. Και όπως έχει δείξει η ιστορία το στοίχημα δεν το κερδίζει η καλύτερη τεχνολογία αλλά τυχαίοι παράγοντες ή οι στρατηγικές marketing. Βασισμένο σε κάτι ανάλογο του 3G που δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στην Ευρώπη (υπηρεσία EvDO), το Kindle διαθέτει όση τεχνολογία και όσο λογισμικό χρειάζεται για να συνδεθείς ασύρματα με την Amazon, να αγοράσεις «περιεχόμενο» με την πιστωτική σου κάρτα και, αφού ολοκληρωθεί η συναλλαγή, να το κατεβάσεις στη συσκευή.
Σε ό,τι αφορά την λειτουργικότητα του Kindle, όλα τα παραπάνω υλοποιούνται όντως με μερικά μόνο κλικς και με υψηλές ταχύτητες. Αλλά η Amazon έχει δώσει μεγάλη σημασία και στην εμπειρία χρήσης. Έχει επιλέξει την τεχνολογία E Ink για την οθόνη που δίνει την αίσθηση του πραγματικού βιβλίου. Μαύρα γράμματα σε ελαφρώς γκρι φόντο που χωρίς ενοχλητικές ανακλάσεις μπορούν να διαβαστούν και σε ντάλα ήλιο. Η οθόνη επιπλέον μπορεί να διατηρήσει την πληροφορία στη οθόνη για αρκετή ώρα ακόμα και κλειστή.

 Χωρίς απαιτήσεις σε δυνατό chipset για να δουλέψουν τα παραπάνω, η διάρκεια της μπαταρίας δεν θα μπορούσε παρά να είναι εντυπωσιακή. Με την ασύρματη σύνδεση κλειστή, η μπαταρία μπορεί να κρατήσει έως και μία βδομάδα. Με τη σύνδεση ανοιχτή χρειάζεται φόρτιση κάθε δεύτερη ημέρα.
Δεδομένου του όγκου ενός αρχείου Ebook, η εσωτερική μνήμη του Kindle (256 MB) είναι υπεραρκετή για διακόσια βιβλία ενώ δέχεται και κάρτες επέκτασης SD μέχρι 2 GB. Περαιτέρω έχει υποδοχή για USB για τη μεταφορά αρχείων από PC. Εδώ προσοχή. Για να διαβάσει κανείς δικά του αρχεία π.χ. Word πρέπει να μετατραπούν στο format του Kindle κάτι που κάνει μόνο η Amazon αφού της στείλεις τα αρχεία με e-mail και σε χρεώσει ένα κάτι τις.
Αν και από πλευράς σχεδιασμού δεν εντυπωσιάζει, η εργονομία του είναι σε καλά επίπεδα. Ένα αρκετά μεγάλο φυσικό πληκτρολόγιο βρίσκεται στο κάτω μέρος, ένα jog wheel φροντίζει για την εύκολη πλοήγηση στα μενού και 4 πλευρικά κουμπιά γιγαντιαίων διαστάσεων διευκολύνουν τη μετάβαση από σελίδα σε σελίδα. Οι σελίδες μαρκάρονται σαν να τις τσακίζεις, οι σημειώσεις μπαίνουν σαν να κολλάς Post It, ένα λεξικό φροντίζει να μην έχεις άγνωστες λέξεις ενώ μπορείς να αλλάξεις και το μέγεθος της γραμματοσειράς. Σε ότι αφορά το περιεχόμενο, η βιβλιοθήκη που προσφέρει, προς το παρόν, η Amazon για το Kindle περιέχει 88 χιλιάδες τίτλους. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν το πρώτο κεφάλαιο δωρεάν για να δοκιμάσουν το βιβλίο πριν το κατεβάσουν. Η χρέωση για ένα bestseller είναι 9,99 δολάρια. Επίσης οι εφημερίδες κοστίζουν 1.99 για μηνιαία συνδρομή. Σε ποιους θα αρέσει το Kindle είναι όντως ένα ζήτημα! Για να επενδύσει κάποιος 400 δολάρια ή 270 ευρώ θα πρέπει σίγουρα να είναι μανιώδης αναγνώστης. Γιατί όμως να καταφύγει κάποιος στο Kindle όταν EBooks διαβάζονται και σε PDA ενώ αν κάποιος θέλει μεγαλύτερη οθόνη μπορεί να τη βρει πλέον σε διάφορες συσκευές; Τα PDA's κοστίζουν τα τριπλάσια χρήματα και αυτό θα μπορούσε να είναι η απάντηση! Έχουν όμως και τις δεκαπλάσιες λειτουργίες. Εκτός από το να διαβάζεις eBook, μπορείς να ακούς και audio Book σε mp3 format. Μπορείς να μπαίνεις με GPRS ή WiFi στο διαδίκτυο και να αγοράζεις eBooks. Ακόμα και να τα κάνεις Sharing με φίλους και γνωστούς όπως τα παραδοσιακά βιβλία. Το σίγουρο είναι ότι αφενός πρέπει να είσαι μεγάλος βιβλιοφάγος για δεις αυτή τη συσκευή με θετικό μάτι αλλά και να μην σε ενδιαφέρουν ιδιαίτερα η μουσική, η φωτογραφία, τα multimedia. Αλλιώς θα πρέπει να κυκλοφορείς με ένα σωρό διαφορετικές συσκευές στην τσάντα σου!
Αν ωστόσο είσαι μανιώδης αναγνώστης και μόνο, όπως ο Μπέζος, τότε "ναι!" το Kindle είναι η λύση και "ναι!" το Kindle είναι το μέλλον στην ανάγνωση.
Πλέον, έχουν βγει και άλλα μοντέλα, ακόμη πιο εξελιγμένα, με ακόμη περισσότερες δυνατότητες. Μένει να δούμε αν μετά τις τρελές πωλήσεις του πρώτου Kindle, η Αmazon θα προωθήσει ακόμη περισσότερο τους ηλεκτρονικούς αυτούς αναγνώστες ή θα τους μετατρέψει  σε πολυσύνθετες μηχανές χάνοντας τον αρχικό της στόχο για τη δημιουργία μιας μηχανής που θα αποτελεί κινητή βιβλιοθήκη και μόνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου