Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

9+1 τρόποι για να μάθεις σωστά μια ξένη γλώσσα!



Ακόμα και αν δεν αισθάνεσαι γλωσσική κλίση, είναι δυνατόν με υπομονή, επιμέλεια και μια αίσθηση του χιούμορ, να μάθεις καλά μια γλώσσα μέσα σε έξι μήνες ή και λιγότερο.
Ορίστε μερικές συμβουλές για την επίσπευση της μάθησης μιας νέας ξένης γλώσσας.



1. Εμβάπτιση

Είναι σχεδόν αδύνατο να μάθεις μια νέα γλώσσα ή τουλάχιστον να την μάθεις γρήγορα, εκτός και αν αρχίσεις να σκέφτεσαι στην γλώσσα αυτή. Αλλά πως μπορείς να σκεφτείς σε μια νέα γλώσσα την οποία δεν μπορείς ακόμα να μιλήσεις;
Απέκτησε την εύνοια της κοινότητας και είσαι στα μισά του δρόμου!
Η απάντηση είναι, απλά να εμβαπτίσεις τον εαυτό σου. Το ταξίδι σε μια ξένη χώρα σου επιτρέπει να ακούς συνεχώς τους ήχους, τους ρυθμούς και τις κλίσεις μιας νέας γλώσσας – η οποία μιλιέται παντού, στους δρόμους, τα λεωφορεία, την τηλεόραση, κτλ. Ο εγκέφαλος σου θα ξεκινήσει να επεξεργάζεται και να ερμηνεύει την νέα γλώσσα.
Ακόμα καλύτερα από το απλά να ταξιδεύεις είναι να αναγκάζεσαι να «λειτουργείς» σε μια νέα γλώσσα συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα εθελοντών ή δουλεύοντας στο εξωτερικό. Το καλύτερο από όλα είναι να αφομοιωθείς πλήρως με μια οικογένεια ντόπιων και να απομονωθείς εντελώς από οποιονδήποτε μιλάει την μητρική σου γλώσσα.
Αφομοίωσε τον εαυτό σου με τους ντόπιους, την μουσική τους, την κουλτούρα τους, τα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική, τα σπορ, την οικογένεια, κτλ. Κέρδισε την εύνοια της κοινότητας και είσαι στα μισά του δρόμου!


2. Ξέχνα την μετάφραση: σκέψου σαν μωρό!

Mάθε καλά μια ξένη γλώσσα γρήγορα | dailyarticle.gr
Πως μαθαίνουν τα μωρά την γλώσσα; Μέσω της μίμησης, της επανάληψης των ήχων και πάνω από όλα με το να μην είναι ντροπαλά ή αμήχανα.
Έτσι, τι και αν η προφορά σου είναι λίγο άκυρη δεν μπορείς να θυμηθείς την σωστή σύνταξη; Απλά ξεκίνα να μιλάς, ακόμα και αν φαίνεται σαν να φλυαρείς. Η αντίσταση στην επιθυμία να μεταφράζεις τα πάντα στην μητρική σου γλώσσα μπορεί να είναι ο γρηγορότερος δρόμος προς την άνεση.
Αντί να αναφέρεις προτάσεις που έχεις απομνημονεύσει από πριν, απλά άκου πως μιλάνε οι ντόπιοι και μιμήσου τους όσο καλύτερα μπορείς. Παρακολούθησε τις εκφράσεις του προσώπου τους καθώς λένε τις λέξεις – μελέτησε την κίνηση του στόματος τους.
Αντέγραψε αυτές τις κινήσεις και τους ήχους, ακριβώς όπως θα έκανε και ένα μωρό. Είτε καταλαβαίνεις ακριβώς τι σημαίνουν είτε όχι, τελικά θα αρχίσεις να χρησιμοποιείς αυτούς τους ήχους/φράσεις/λέξεις στις κατάλληλες περιπτώσεις. Θα εμφανίζονται ως δια μαγείας. Αυτός είναι ο δρόμος για το να σκέφτεσαι σε μια νέα γλώσσα.


3. Πως το λες αυτό;

Mάθε καλά μια ξένη γλώσσα γρήγορα | dailyarticle.gr
Εκτός από τις κοινές ευχές, η πρόταση που πρέπει να απομνημονεύσεις και πάντα να έχεις έτοιμη είναι, «Πως το λέτε αυτό;»
Με το να είσαι ένας αδιάκριτος ταξιδιώτης, ένας που κάνει συνέχεια ερωτήσεις, θα γίνεις φίλος με τους ντόπιους. Θα ανακαλύψεις ότι σιγά-σιγά θα σου ανοιχτούν, κάνοντας το ευκολότερο να ξεκινήσεις συνομιλίες. Αυτές οι καθημερινές αλληλεπιδράσεις με τους ντόπιους είναι ο καλύτερος δάσκαλος: θέσε έναν καθημερινό στόχο – να έχεις x συζητήσεις κάθε μέρα, ρωτώντας τους ανθρώπους σχετικά με πράγματα που σε ενδιαφέρουν, αλλά για τα οποία δεν γνωρίζεις τις λέξεις. Ακόμη και αν δεν μπορείς να τελειώσεις την συνομιλία, είσαι σε καλό δρόμο.


4. Γράψε το

Mάθε καλά μια ξένη γλώσσα γρήγορα | dailyarticle.gr
Αφού έχεις συζητήσει, γράψε τα πράγματα που θυμάσαι να άκουσες αλλά δεν πολύ κατάλαβες.
Έπειτα χρησιμοποίησε το λεξικό σου. Κοίταξε τις λέξεις, θυμήσου την συζήτηση ξανά στο μυαλό σου. Την επόμενη φορά που θα έχεις αυτή τη συζήτηση, χρησιμοποίησε αυτά που έχεις μάθει.
Όταν μάθαινα Γαλλικά και Ισπανικά, χρησιμοποιούσα επίσης και «φύλλα γραμματικής», όπου σημείωνα τα διάφορα ρήματα και μάθαινα τους χρόνους τους. Εκτός από το ότι με βοηθούσε να συγκεντρωθώ, ήταν επίσης εύχρηστος οδηγός αναφοράς.


5. Χρησιμοποίησε «συγγενείς» λέξεις

Mάθε καλά μια ξένη γλώσσα γρήγορα | dailyarticle.gr
Έχεις παρατηρήσει ότι μερικές λέξεις είναι ίδιες σε πολλές γλώσσες; Αυτές ονομάζονται «συγγενείς». Χρησιμοποιώντας τις λέξεις αυτές, αυτομάτως προσθέτονται εκατοντάδες περισσότερες λέξεις στο λεξιλόγιο σου. Για παράδειγμα, οι περισσότερες λέξεις που τελειώνουν σε «-ion» στις λατινικές γλώσσες, είναι ίδιες και στα Αγγλικά.
Παράδειγμα: information / información, donation / donación
Ομοίως, οι λέξεις σε διαφορετικές γλώσσες συχνά έχουν τις ρίζες τους στην ίδια λέξη. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν έχεις αριστεύσει σε μια δεύτερη γλώσσα, είναι πιο εύκολο για τον εγκέφαλο σου να μάθει αφομοιώσει νέες γλώσσες μετά.


6. Τοπική τηλεόραση, ταινίες, μουσική

Mάθε καλά μια ξένη γλώσσα γρήγορα | dailyarticle.gr
Παρακολούθησε ταινίες, άκου μουσική, τραγούδα τραγούδια και ρίχνε μια ματιά σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι διασκεδαστικό και σε βοηθάει να βελτιώσεις την προφορά και την κατανόηση.


7. Μη λεκτικές νύξεις

Mάθε καλά μια ξένη γλώσσα γρήγορα | dailyarticle.gr
Πέρα από τις λέξεις, παρατήρησε τους ντόπιους όταν μιλάνε. Ακόμα και αν πρόκειται για ένα κούνημα του κεφαλιού, ο συνδυασμός της γλώσσας του σώματος με μια νέα γλώσσα σε βοηθάει να επικοινωνήσεις καλύτερα.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε κουλτούρες όπου η γλώσσα είναι στενά συνδεδεμένη με τις χειρονομίες. Για παράδειγμα, η κατάλληλη υπόκλιση και χαιρετισμός είναι απαραίτητα στα Ιαπωνικά.


8. Γίνε συναισθηματικός!

Mάθε καλά μια ξένη γλώσσα γρήγορα | dailyarticle.gr
Οι συγκινησιακή εμπειρία συχνά αποτυπώνει εντυπώσεις στην μνήμη μας. Αξιοποίησε πλήρως τις ντροπιαστικές/αστείες/θυμωμένες εμπειρίες συνδέοντας τες με την νέα γλώσσα.
Έμαθα την σημασία του ειδικού χαρακτήρα “ñ” στα Ισπανικά, επειδή λέγοντας “Tengo 24 anos” αντί για “años”, σήμαινε «έχω 24 πρωκτούς» αντί για «είμαι 24 χρονών».
Περιττό να πω ότι η ντροπή με βοήθησε να διορθώσω την προφορά μου για τα καλά!


9. Ένας κόσμος με φίλους/ ένας κόσμος σόλο

Mάθε καλά μια ξένη γλώσσα γρήγορα | dailyarticle.gr
Ενώ τα ιδιαίτερα μαθήματα μπορούν να είναι ιδιαίτερα επωφελή γιατί θα δίνεις μεγαλύτερη προσοχή, τα ομαδικά μαθήματα μπορούν να είναι μεγάλη βοήθεια στην μάθηση. Το να έχεις ένα φίλο να εξασκείσαι σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος και μπορείς επίσης να μάθεις από τα διάφορα λάθη που κάνουν διαφορετικοί άνθρωποι.
Από την άλλη, το να πας σόλο σε μια ξένη χώρα σε αναγκάζει να μιλήσεις με τους ντόπιους – ας πούμε το άτομο που κάθεται δίπλα σου στο λεωφορείο ή στην ουρά στο σούπερ μάρκετ. Επίσης σε αποτρέπει από το να βασίζεσαι σε ένα φίλο σου που ξέρει καλύτερα την γλώσσα να κάνει τις ομιλίες αντί για σένα, όπως για παράδειγμα να ζητάει οδηγίες ή να κάνει τα ψώνια.


10. Πρακτική σε κάθε ευκαιρία, πριν και μετά το ταξίδι

Mάθε καλά μια ξένη γλώσσα γρήγορα | dailyarticle.gr
Έχεις νιώσει ποτέ πραγματικά «σκουριασμένος» και με έλλειψη αυτοπεποίθησης για μια γλώσσα, παρά το γεγονός ότι έχεις κάνει μαθήματα και την έχεις χρησιμοποιήσει (ή ακόμα και έχεις αριστεύσει) κάποια στιγμή στην ζωή σου; Οι γλώσσες είναι ζωντανές και απαιτούν εξάσκηση. Βρες τρόπους να τις εξασκείς όποτε και οπουδήποτε μπορείς.
Για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιώ τα Γαλλικά πολύ συχνά στην καθημερινή μου ζωή, έτσι βρήκα έναν Γάλλο φίλο και ανταλλάσουμε email. Επίσης, κρατάω επαφή με ανθρώπους που γνώρισα στην Γαλλία και Γάλλους ταξιδιώτες που γνώρισα σε άλλα ταξίδια μου.
ΠΗΓΗ: DailyArticle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου